Jeg kunne have ødelagt alt!

Jeg kunne have ødelagt alt!: Jeg kunne have ødelagt alt!

”Jeg blev stoppet af politiet, som bad mig om at puste. Efterfølgende tog de mig med på politistationen for at få taget en blodprøve. Jeg var sikker på, at jeg ikke var fuld”, siger Niels Trab. Blodprøven viste dog en promille på 2,2. Niels var spritbilist.

Spritkørsel var acceptabelt blandt kollager

Vi var tilbage i 1990’erne. Det var ikke første gang, Niels havde sat sig bag rattet efter for mange øl. I flere år havde hans hverdag været præget af et stort alkoholforbrug, som bestod af omtrent 10-15 øl på en normal arbejdsdag. Niels arbejdede som håndværker og imellem opgaver, var en tur forbi købmanden efter øl en normalitet. ”Spritkørsel var jo noget alle havde gjort. Det var ligesom legaliseret i miljøet dengang” fortæller han.  

Alt ændrede sig på et øjeblik

Niels havde et par gange forsøgt at søge hjælp, da han begyndte at indse sit misbrug. Men ligegyldigt hvilket forslag lægen kom med, så fandt Niels altid en undskyldning og begyndte at drikke igen. Lige indtil en fredag i sommeren år 2000.

En ukendt person blev min redning

Niels havde fået flere øl i løbet af dagen, både sammen med sine kollager og sin bror. På vej hjem fra broren kørte Niels forbi en tank. ”Jeg havde styr på det, og jeg følte mig umiddelbart ikke fuld”, fortæller han. Kort tid efter Niels var kørt fra tanken, hørte han sirenerne. Politiet stoppede ham, og han blev senere sigtet for spirituskørsel med en promille på 2,2.

”Jeg ved ikke, hvem der har meldt mig, men jeg skylder simpelthen den person en kæmpe tak. I starten var jeg rigtig vred, men i dag 17 år senere er jeg så taknemmelig for, at den ukendte person greb ind”, siger Niels. Efter sigtelsen meldte han sig til møder hos Anonyme Alkoholikere og har ikke rørt en dråbe alkohol siden. ”Jeg har fået det liv, jeg elsker tilbage. Det er vigtigt for mig at fortælle, at der altså er et fantastisk liv uden om flasken, og jeg vil til enhver tid opfordre folk til at gribe ind over for spritbilister”.

Niels’ historie er en del af en portrætserie med personer, der har haft spritkørsel tæt inde på livet. Har du en historie, du gerne vil dele med Stop Spritkørsel, så hører vi gerne fra dig på stopspritkoersel@sikkertrafik.dk eller her på siden.