Jeg er taknemmelig for, at jeg ikke har slået nogen ihjel

Jeg er taknemmelig for, at jeg ikke har slået nogen ihjel: Jeg er taknemmelig for, at jeg ikke har slået nogen ihjel

”Jeg vågner med en følelse af, at døden har fat i mig. Mit hjerte, lunger og tarme – alle mine indvolde presser sig sammen til en lille kugle. Liggende der på det kolde gulv forstår jeg, at jeg har nået bunden, og at jeg dør, hvis jeg ikke får hjælp. For første i gang i 20 år som alkoholiker indser jeg, at der kun er to valg: Døden eller hjælp”. 

Heldigvis valgte Niels Rold den gang at få hjælp og gå i behandling. Lægerne på klinikken målte hans promille til 3,6, da han startede behandlingen. I dag er han pensionist og har ikke rørt en dråbe alkohol i 31 år. Men fra han var 17-37 år, levede han et liv på kanten.

”De første tre-fire år efter min behandling brugte jeg ikke engang aftershave. Jeg var sindssygt bange for at falde i. Det er jeg stadig den dag i dag”. 

En flaske sprut og 12-15 øl på en helt almindelig dag

”De sidste to år drak jeg om morgenen kl. 6 inden arbejde, så blandede jeg sodavand og spiritus på arbejdet, drak øl til frokost, blandede igen sodavand og spiritus for at komme igennem eftermiddagen og afsluttede med en tre-fire sjusser, inden jeg gik i seng kl. 21.” 

Alkoholen var midtpunktet i Niels’ liv. Han havde flasker gemt over det hele og måtte stjæle for at få råd til sit daglige indtag. På en helt almindelig dag drak han en flaske spiritus og 12-15 flasker øl. Han passede sit arbejde, men havde gentagende ’black outs’, hvor han ikke vidste, hvad han havde lavet, eller hvor han havde været. 

Du støder på alkohol hver dag

Niels har mærket på egen krop, hvordan alkohol kan fortære en. 20 år med alkohol har sat sine spor, for i dag har Niels problemer med kort- og langtidshukommelsen og nedsat nyrefunktion. Han forstår ikke, hvorfor alkohol overhovedet er tilladt i dag. 

”Alkohol er et meget farligt rusmiddel, fordi det er accepteret i vores hverdag. Du møder det hele tiden. Forleden måtte jeg spytte en fyldt chokolade ud, fordi der var cognac i”.

Niels understreger, at alkoholisme er en sygdom, og han håber, at han ikke har givet den videre til sine fire voksne børn. 

”Der er folk, der siger, at man jo bare kan tage sig sammen. Men når man som voksen sidder grædende på et koldt kældergulv og med rystende hænder holder flasken for munden, fordi man ved, at man er ved at slå sig selv ihjel, så kan man ikke bare tage sig sammen.”

Alkoholikere er korrupte og manipulerende

Ifølge Niels er der ikke meget, omgivelserne kan gøre for at hjælpe. 

”Der var ingen, der kunne stoppe mig. Min kone forsøgte at blande sig, men i mine øjne var det hende, der havde problemerne.”

Niels’ råd til dem, der kender en alkoholiker er følgende: 

”Det lyder hårdt, men det bedste du kan gøre, er at slå hånden af dem og lade være med at støtte dem. Det hjælper ikke at være sød ved dem. Alkoholikere er korrupte og manipulerende. De fleste får først noget ud af behandlingen, når de har indset, at deres liv er ude af kontrol, og at alkoholen har overtaget.” 
”Hvis de kører spritkørsel, så er det bedste du kan gøre at bede om nøglerne. Og hvis ikke de vil af med dem, må du melde dem til politiet.” 

Jeg er taknemmelig for, at jeg ikke har slået nogen ihjel

Spritkørsel er noget, Niels kender til fra sit liv som alkoholiker.

”En gang skulle jeg køre fra Silkeborg til Års. Jeg var så fuld, at jeg måtte sidde med hovedet ud af vinduet hele vejen for at holde mig vågen. Jeg er så taknemmelig for, at jeg aldrig har skadet andre, for det kunne let være gået galt”. 

Niels’ historie er en del af en portrætserie med personer, der har haft spritkørsel tæt inde på livet. Har du en historie, du gerne vil dele med Stop Spritkørsel, så hører vi gerne fra dig på stopspritkoersel@sikkertrafik.dk eller her på siden.