Nederen Forældre

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden vil have flere børn og unge til at bruge cykelhjelm, så antallet af hovedskader kan reduceres. Kampagnen hylder de forældre, der kræver, at deres børn kører med hjelm.

Nederen kampagnefilm - Voksenfest

Tal med de andre forældre om hjelmbrug

De fleste børn vil gerne have, at deres forældre laver aftaler i klassen om brug af cykelhjelm. Så det er bare om at få taget snakken med de andre forældre - fx på næste forældremøde.

Jo tidligere I kommer i gang med at tale om cykelhjelm, jo lettere er det at blive enige. Så start dialogen, inden de første børn i klassen har smidt hjelmen. 

Du kan tage filmen her med til næste forældremøde, så I har noget at tale ud fra.

Vi har også udarbejdet en forældreaftale, som er lige til at downloade og tage med. Med denne færdige aftale i hånden, er det ikke så svært at få talt med de andre forældre i klassen om, at hjelmen skal på, når man cykler.

Hent forældreaftale her

Lav aftaler i klassen

Nederen Forældre : Lav aftaler i klassen

Der er mange kampe, der skal kæmpes med børnene i takt med, at de vokser sig store og selvstændige. Indimellem synes cykelhjelmen måske ikke at være den vigtigste. Hvis I som forældre i klassen kan blive enige om, at cykelhjelmen er et must, bliver det langt lettere at få barnet til at beholde hjelmen på hovedet i længere tid.

Det er vigtigt, at forældre taler sammen

Større dialog blandt klassens forældre vil stille forældrene langt stærkere i forhandlingen med barnet. Forældre har større succes med at få hjelmen til at blive på hovedet af børnene, hvis de fx i forbindelse med forældremøder på skolen kan blive enige om, at alle børn skal cykle med hjelm.

På den lange bane bliver det også nemmere at tale med de andre forældre om andre vigtige emner som fx alkohol og rygning, når først man har fået taget hul på samarbejdet og skabt en kultur, hvor man taler sammen om den slags.

Få flere gode råd på vores forældresite

Cykelhjelmen redder Julie

13-årige Julie kørte galt på cykel på vej til konfirmationsforberedelse og slog hovedet i asfalten: 

"Lige pludselig blev alting sort, og så kan jeg huske, at jeg vågnede inde i en ambulance."

Filips far

Hvorfor må jeg ikke det som Filip han må? Han skal ikke engang køre med cykelhjelm på!

Hvem er Filips far?

Nederen Forældre : Hvem er Filips far?

Når den første i klassen smider cykelhjelmen starter domino-effekten. Nogen har ikke holdt den nederen nok. Alt peger på Filips far! 

Telefonkæden stopper altid ved Filips far; han overholder ikke sukkerpolitikken og har givet Filip en luftpistol. Filip må være længe ude, smage alkohol og få marsbar med i madpakken. Filip behøver ikke tage vinterjakke på og allerværst: Han kører ikke med hjelm. 

Filips far kan også være Mias mor eller Balders bonusfar. Forhåbentlig er ingen 100 % som ham, men der er nok en smule af Filips far i os alle sammen, og det gør ham til en karakter, som er nem at spejle sig i.

Ideen med kampagnefilmen er netop den konflikt, der ligger i, at vi ville ønske, vi bare kunne være den søde, sjove og seje forælder. Men forældrerollen kræver også, at vi er stand til at stå fast og tage ansvar.

Derfor handler det ikke om fysisk at stoppe Filips far, men at stoppe den dominoproces, han sætter gang i.

Følg Nederen Forældre på Facebook

Nogle gange er man nødt til at være en Nederen Forælder. For rigtig mange børn i alderen 10-12 år dropper cykelhjelmen, samtidig med at de begynder at cykle mere alene. I samme aldersgruppe kommer de desværre også oftere galt af sted.

  • Som forælder er du en vigtig rollemodel for dit barn
  • Hvis du laver regler for dine børn om brug af cykelhjelm, gør du en forskel
  • Over 50.000 danskere er allerede med i fællesskabet
  • På facebook kan du finde gode råd og dele dine egne erfaringer

Find Nederen Forældre på Facebook

Tre gode råd til forældre fra børneekspert

Vi har interviewet børne- og familieforsker Per Schultz Jørgensen, der har mange års erfaring med børn og unge, om brugen af cykelhjelm.

Han giver klare råd til forældre i denne video:

  • Forældre skal tage lederrollen på sig
  • Forældre skal være rollemodeller
  • Forældre skal holde sammen

Hold den nederen

Historier fra det virkelige liv

Aktuelle kampagner